15 Mart 2016 Salı

Hamburger ve Fırında Kızarmış Patates



Dün akşam menümüzde hamburger ve fırında kızarmış patates vardı. Fotoğraflar soğumadan paylaşmak istedim tarifi.

Öncelikle malzemeler (3 adet hamburger için):
  Hamburger Köftesi için;
- 450 gram dana kıyma (kaburga kısmından)
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı renkli biber (yoksa karabiber de olur)
- 0,5 tatlı kaşığı kimyon

- 3 adet hamburger ekmeği
- 3 adet marul yaprağı
- 6 adet kiraz (cherry) domates
- 3 tatlı kaşığı ketçap
- 3 yemek kaşığı karamelize soğan
- 3 dilim peynir (çeşidi tercihe bağlı)

  Fırında Kızarmış Patates için;
- Yarım kilo dondurulmuş patates
- Kekik
- Pul Biber
- 2-3 çorba kaşığı ayçiçek yağı

Püf Noktaları ile Tarif:

Hamburger köftesinin harcını hazırlamak için kıymayı, tuzu, renkli biberi ve kimyonu bir kaba alın ve yaklaşık 2-3 dakika yoğurun. Uzun uzun yoğurmanıza hiç gerek yok, zaten amacımız sadece eti baharatlarla lezzetlendirmek.

Ardından köfte harcını 3 eşit parçaya bölün ve hamburger köftesi şekli verin. Şekil verirken köfte kalınlığının yaklaşık 1 cm olmasına ve mümkünse hamburger ekmeğinden biraz büyük olmasına özen gösterin. Zira piştiğinde köfteler az da olsa küçülecek.

Dondurulmuş patatesleri fırın tepsisine yayın; patateslerin üzerine kekik, pul biber serpin ve yağ gezdirin. Daha önceden, sadece ızgara kısmını çalıştırdığınız ve 220 derecede ısıtmış olduğunuz fırınınızın en üst katına tepsinizi koyun ve patatesleri kızarmaya bırakın. Arada tepsiyi çıkarıp, patatesleri karıştırın ve patateslerin her yanının kızarmasını sağlayın.
Altın sarısı renge dönen patatesler tabakta yerini almaya hazırdır :)


Hamburgeri lezzetlendirmek için marul, domates (büyük domatesler bu mevsimde çok lezzetli olmadığı için minik domateslerden), ketçap, peynir (kaşar, cheddar vb.) ve karamelize soğan kullanıyorum ben. Eşimin gizli karamelize soğan tarifini de ayrıca paylaşacağım sizinle.

Tüm ön hazırlıklar tamamlandığında köfteyi pişirmeye ve ekmeği hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bu arada, köfteyi pişirmek için döküm tava kullanabilirsiniz ama ben döküm tavaya köftenin yapışma ihtimalini dahi sevmiyorum. Bu nedenle, Esse'nin granit tavasını kullanıyorum, et ya da köfte hiç yapışmıyor.

İyice ısınmış olan tavaya köfteyi alın. Yaklaşık 3 dakika sonra, köftenin bir yüzü kızardığında, köftenin diğer tarafını çevirin ve üzerine mümkünse et pişirmek için kullanılan döküm bir ağırlık koyun (ben bu ürünü de Esse'den aldım ama onun linki şu an sitelerinde yok). Köftenin ikinci yüzü de kızardığında, bir kez daha köfteyi çevirin ve ilk pişen yüzünün son bir kez ısınmasını sağlayın.

Pişen köfteyi, 5 dakika kadar kenarda dinlendirin, çok acıkmadıysanız tabi :).

Pişmiş hamburger köftesi kenarda dinlenirken, hamburger ekmeğini, zaten ısınmış olan fırının ızgara kısmına yerleştirin, ekmeğin alt ve üst kısmını kızartın. Kullanmak istediğiniz peyniri de ekmeğin üst tarafına koyup, tekrar ekmeği kısa bir süreliğine fırınlayın, ki peynir erisin.

Ekmeğin alt kısmına, öncelikle karamelize soğanı, ardından köfteyi yerleştirin. Köftenin üzerine marulu ve domatesleri dizin. İsteğe bağlı ketçabı da üzerine ekleyin ve ekmeğinizi kapatın. Hamburgerin üzerine minik de bir ahşap çubuk takarsanız, dışarıda yediğimiz hamburgerlere oldukça benzeyen bir hamburger hazırlamış olacaksınız. Çok uzun sürmeyeceğine emin olabilirsiniz.

Hamburgeri evde yaptığınızda, kullandığınız etten ve içerisine koyduğunuz tüm malzemelerden emin oluyorsunuz ve gönül rahatlığı ile yiyorsunuz. Umarım dener ve memnun kalırsınız.
Afiyet, şeker, bal olsun :)




2 yorum :

  1. Hafta sonu yaptım. 20 aylık oğlum afiyetle yedi. Teşekkürler hünerbaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satiye'cim, afiyet, şeker, bal olsun; o dünyalar tatlısı oğluna.
      Yeni tariflerimle, Küçük Bey'in beğenisini yine kazanmaya çalışacağım :)

      Sil